Skip to main content
Het recept

Zo maak je het

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kg stoofvlees bijv. runderriblappen, sukadelappen of runderlappen
  • 3 stengels prei
  • 2 uien geel
  • 1 ui rood
  • 3 tenen knoflook
  • 3 winterpenen
  • 0,5 liter rundvleesbouillon
  • 300 ml rode wijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 gr ontbijtkoek
  • 4 laurierblad
  • 3 el appelstroop
  • 3 el worcestersaus
  • 25 gr boter
  • Peper en zout
  • mosterd
  • Olijfolie
foto van runderstoofpot recept van Hof van Ems
1

Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi ze royaal met zout en peper en wrijf het vlees in met mosterd. Snijd ze daarna in grove stukken van ongeveer 4 centimeter. Leg even apart.
2

Was de prei en snijd in dunne ringetjes. Maak de wortels schoon en snijd in plakjes. Pel de uien en knoflook en hak het fijn.
3

Verhit in een pan met een dikke bodem (het liefste een stoofpan) een scheutje olijfolie, voeg de boter toe en laat smelten. Wacht tot de belletjes weg zijn en bak daarna (in meerdere etappes) de stukken vlees in een enkele laag op hoog vuur rondom bruin. Neem hier even de tijd voor. Hoe bruiner hoe beter.
4

Maak tussendoor de pan niet schoon, de aangebakken stukjes vlees raken straks weer los van de pan en maakt de stoofpot extra lekker. Leg het vlees op een bord.
5

Doe de ui, prei, knoflook en plakjes wortel in de pan (nog steeds niet schoonmaken) en bak 2-3 minuten tot de ui mooi goudbruin is. Leg de stukken vlees tussen de groenten. Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees en schep even om. Steek de laurierblaadjes tussen het vlees en de groenten en schenk rustig de bouillon en de wijn erbij.
6

Voeg de appelstroop, tomatenpuree en worcestersaus toe. Breng zachtjes aan de kook. Zet de pan dan op heel laag vuur, zo laag dat de bouillon heel zachtjes kookt. Leg de deksel op de pan en laat tenminste 2,5 -3 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en je het met gemak uit elkaar trekt.
7

Je kunt de pan op tafel zetten, maar wanneer je wilt ook het vlees en groenten al uit de pan scheppen en wat saus uit de pan er overheen schenken. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Wij vinden deze stoofpot heel lekker met aardappelpuree, gekookte aardappels of gebakken aardappeltjes.
Froukje Kingma

Eigenares van Hof van Ems

Donderdag 13:00 tot 17:00 uur
Vrijdag 09:00 tot 17:00 uur
Zaterdag 09:00 tot 13:00 uur